Τα δεδομένα για τις αναδρομικά , ΟΠΕΚΑ Α21 , ΚΕΑ , ΟΠΕΚΕΠΕ – Οι αυξήσεις στις συντάξεις. Τι ποσά και ποιοι θα λάβουν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από το tilegrafimanews που έχει συγκεντρώσει όλο το ρεπορτάζ από ειδικούς και αναλυτές εφημερίδων.

: Αυξήσεις κύριων και επικουρικών με ποσά από 28 ευρώ το μήνα ως και 200 ευρώ το μήνα έρχονται από τον Μάρτιο του 2020 για περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους. Μέχρι τον Μάιο του 2020, το αργότερο, αναμένονται και οι αποφάσεις για τα από τις παλιές μνημονιακές περικοπές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Οι που θα έρθουν προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας για την αποκατάσταση των αντισυνταγματικών περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που εφαρμόστηκαν τον Ιούνιο του 2016 με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και για τη βελτίωση των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης που θεσπίστηκαν στον ίδιο νόμο και χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων από 13/5/2016 όσο και για τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων για 2 εκατ. συνταξιούχους.

Ολα τα για τις συντάξεις ΕΔΩ 

Οι δύο διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2019 και οι αυξήσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις που θα δοθούν τον Μάρτιο του 2020 θα έχουν και 5 μηνών, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Φεβρουάριο 2020.

Αυξήσεις από 21 έως 181 ευρώ / μήνα σε όλες τις συντάξεις – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΣτΕ: Αναδρομικά συντάξεις – Ανω κάτω για την απόφαση !

Πληρωμή συντάξεων 2020 – Όλα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις αναδρομικά, ΟΠΕΚΕΠΕ

Τον Μάιο του 2020, το αργότερο, αναμένονται και οι αποφάσεις για τα αναδρομικά από τις παλιές μνημονιακές περικοπές συντάξεων. Σε περίπτωση δικαίωσης, που είναι το κυρίαρχο ενδεχόμενο, περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι θα έχουν λαμβάνειν επιστροφές από παράνομες μειώσεις κύριων και  που αθροιστικά φτάνουν ως και τις 11.200 ευρώ!

Τα αυτά θα είναι -σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις νομικών κύκλων- από τις επιστροφές παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 του 2012 για ένα διάστημα 10 ή 11 μηνών.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν σε πολλές δόσεις αφότου υπάρξει ξεκάθαρη απόφαση στη δίκη-εξπρές που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Επικρατείας με αντικείμενο να ξεκαθαριστεί αν πρέπει να επιστραφούν οι μειώσεις των δύο νόμων για διάστημα μεγαλύτερο ή μικρότερο των 10 μηνών.

Τα ΝΕΑ δεδομένα για τις συντάξεις αναδρομικά , ΟΠΕΚΑ Α21 , ΚΕΑ , ΟΠΕΚΕΠΕ – Ποιοι, πότε και πώς θα πάρουν λεφτά

Στις κύριες , όπως αποκαλύπτει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», αυξήσεις θα πάρουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με χρόνο ασφάλισης 30 ετών και άνω καθώς σε αυτούς θα εφαρμοστούν οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης όπως προτείνεται στην αναλογιστική μελέτη και προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αυξήσεις κύριων συντάξεων λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης θα δοθούν:

  • 1. Σε όσους κάνουν αίτηση από την ψήφιση του νόμου και μετά (Ιανουάριο του 2020) με 30 έτη ασφάλισης και άνω. Θα πάρουν απευθείας μεγαλύτερη σύνταξη που θα βγει με τους νέους συντελεστές, χωρίς επανυπολογισμό.
  • 2. Σε όσους υπέβαλαν αιτήσεις πριν από την ψήφιση του νόμου και συγκεκριμένα στο διάστημα της αναδρομικότητας του νόμου, από 1/10/2019 ως 31/12/2020, ή ως 30/1/2020 με 30 έτη ασφάλισης και άνω. Παίρνουν αύξηση με αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησης. Για παράδειγμα, με αίτηση τον Νοέμβριο και ψήφιση νόμου τον Ιανουάριο, θα πάρουν αναδρομικά από τις αυξήσεις των νέων συντελεστών αναπλήρωσης για δύο μήνες επιπλέον, δηλαδή Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2019.
  • 3. Σε όσους αποχώρησαν ή λαμβάνουν κύρια σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας, ή θανάτου) από το νόμο Κατρούγκαλου, μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, δηλαδή από 13/5/2016 μέχρι Δεκέμβριο 2019, με χρόνο ασφάλισης 30 έτη και άνω. Σε αυτή την κατηγορία θα γίνει επανυπολογσμός συντάξεων με τους νέους συντελεστές και οι αυξήσεις θα δοθούν αναδρομικά 5 μηνών, από Οκτώβριο 2019.
  • 4. Στους παλιούς συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει πριν από το νόμο Κατρούγκαλου με 30 έτη ασφάλισης και άνω. Θα γίνει επανυπολογισμός συντάξεων και οι αυξήσεις θα δοθούν αφενός σε όσους ωφελήθηκαν ήδη με αυξήσεις από τον πρώτο επανυπολογσμό, αλλά και σε όσους έχουν μικρή προσωπική διαφορά την οποία θα μηδενίσουν ή και θα την υπερκεράσουν λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης (βλ. σελ. 4-5).

Τα ΝΕΑ δεδομένα για τις συντάξεις αναδρομικά , ΟΠΕΚΑ Α21 , ΚΕΑ , ΟΠΕΚΕΠΕ – Τα επιδόματα

Ανοιχτή είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Επιδόματος Παιδιού έτους 2019, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής, την 15η Ιανουαρίου 2020.

Η σχετική δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος παιδιού ΣΤ΄ διμήνου 2019 εγκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όλη η αλήθεια για τις συντάξεις – ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΕΑ

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το ποσό, ύψους 126 εκατ. σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του αρμόδιου υπουργείου, οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης () για την κάλυψη της δαπάνης σχετικά με την καταβολή του επιδόματος παιδιού ΣΤ’ διμήνου 2019, καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών.

Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Παραμονή Χριστουγέννων πιστώθηκε η στ’ δόση του στους δικαιούχους.

Η πίστωση των χρημάτων ξεκινάει από την προηγούμενη ημέρα τις απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου 2019 με τα χρήματα να είναι διαθέσιμα από τα ΑΤΜ ορισμένων τραπεζών.

Προσοχή: Μετά τις 15/01/2020 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 θα κλείσει οριστικά και δεν θα είναι πλέον δυνατή η υποβολή αίτησης για το έτος 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2020 θα υπάρξουν αλλαγές και στα νέα κριτήρια για το Α21. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά. Διπλασιασμός των ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα από 5 χρόνια στα 10 και στο επίδομα παιδιού.

Ο θα διασταυρώνει ηλεκτρονικά τα δηλωθέντα στοιχεία από τους αιτούντες του επιδόματος παιδιού με τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των Μητρώων του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών Συντάξεων, των πληροφοριακών συστημάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α.), του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), της Ελληνικής Αστυνομίας, των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και κάθε άλλης δημόσιας αρχής.

Επιπλέον, το παιδιού θα χορηγείται στους δικαιούχους που έχουν παιδιά που υποχρεούνται στην υποχρεωτική φοίτηση εφόσον υπάρχει εγγραφή σε σχολείο και δεν έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω του αριθμού απουσιών.

Επίσης θα χορηγείται σε πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα δέκα έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης.

Τι ποσά δικαιούστε ανάλογα με τις προϋποθέσεις που έχετε:

Τα ΝΕΑ δεδομένα για τις συντάξεις αναδρομικά , ΟΠΕΚΑ Α21 , ΚΕΑ , ΟΠΕΚΕΠΕ – Κριτήρια και δικαιούχοι

Τα ΝΕΑ δεδομένα για τις συντάξεις αναδρομικά , ΟΠΕΚΑ Α21 , ΚΕΑ , ΟΠΕΚΕΠΕ – Μονογονεικές Οικογένειες

Τα ΝΕΑ δεδομένα για τις συντάξεις αναδρομικά , ΟΠΕΚΑ Α21 , ΚΕΑ , ΟΠΕΚΕΠΕ – Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Προτείνεται πως εφεξής το «» θα λέγεται «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και, παράλληλα, εισάγονται αλλαγές στα κριτήρια καταβολής του. Συγκεκριμένα :

Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα, εφόσον πληρούν αθροιστικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και κριτήρια διαμονής:

1. Εισοδηματικά κριτήρια

Το δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, τους 6 τελευταίους μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού.

ΟΠΕΚΑ : ΚΕΑ, Επίδομα παιδιού Α21, Επίδομα ενοικίου : ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΗΜΕΡΑ 24/12/2019

Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το εξαπλάσιο του αντίστοιχου εγγυημένου ποσού, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης. Το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

2. Περιουσιακά κριτήρια

α. Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

β. Κινητή περιουσία:

1. Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 14.400 ευρώ.

γ. Περιουσιακό τεκμήριο:

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100

ΟΠΕΚΑ: Σε όλα τα ΑΜΕΑ το κοινωνικό μέρισμα

Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

  • – Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας
  • – δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.
  • – δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

– δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτ/των, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

3. Κριτήρια διαμονής

Τα νοικοκυριά διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.

4. Κριτήριο πραγματικής φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση

Στις περιπτώσεις που το νοικοκυριό περιλαμβάνει ανήλικα μέλη, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής τους σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το ανήλικο μέλος δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.

ΟΠΕΚΑ Α21: Σταματούν οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού

Με απόφαση του Διοικητή του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο και λεπτομερειακό θέμα που άπτεται της εφαρμογής της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, η διάταξη του οποίου εφαρμόζεται το πρώτον από το σχολικό έτος 2020-2021, συμπεριλαμβανομένων των ειδικότερων προϋποθέσεων και της διαδικασίας α) διαπίστωσης της μη πλήρωσης των ανωτέρω τιθέμενων προϋποθέσεων μέσω της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του επιδόματος και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, β) διακοπής της χορήγησης του επιδόματος, γ) ανάκτησης της τυχόν αχρεώστητης καταβολής του και δ) εκ νέου υποβολής αίτησής για τη χορήγησή του.

Από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου καταργούνται οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 5 και της παραγράφου 5 του άρθρου 9 της παρούσας απόφασης».

Τα ΝΕΑ δεδομένα για τις συντάξεις αναδρομικά , ΟΠΕΚΑ Α21 , ΚΕΑ , ΟΠΕΚΕΠΕ – Λεφτά στους αγρότες

Ο (opekepe.gr) έκανε πληρωμές περίπου 1,2 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 3-10/1 πληρώθηκαν 706 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

ΟΠΕΚΕΠΕ : Όλα τα ΝΕΑ για τους αγρότες ΕΔΩ 

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Επίσης, ο (opekepe.gr) προχώρησε σε πληρωμές περίπου 974.000 ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως 2 Ιανουαρίου 2020 πληρώθηκαν 244 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Τέλος , (opekepe.gr) έκανε πληρωμές περίπου 3.6 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου πληρώθηκαν 531 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ