Γρίπη
Βιταμίνη D, μανιτάρια, πράσινο τσάι και τόσα άλλα! Ξεκινούν τα κρούσματα της γρίπης, ο χειμώνας έφτασε, επιβάλλεται να ενισχύσετε τη διατροφή σας αλλά και να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας!
Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση χωρίς να αρρωστήσουμε; Η απάντηση είναι απλή. Ενδυναμώνοντας τον «φρουρό» του οργανισμού που μας προστατεύει από όλους τους εξωτερικούς εχθρούς, το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν είναι υγιές, γίνεται η ασπίδα που μας προφυλάσσει από βλαβερά βακτήρια και ιούς. Αν είναι αδύναμο, λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα και η γρίπη βρίσκουν περιθώριο να εκδηλωθούν.
Χρησιμοποιείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα κάθε μέρα, αν και ίσως δεν γνωρίζετε καν πώς λειτουργεί.
Καλέστε τους διατροφικούς σας συντρόφους
Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξολοθρεύει τους εχθρούς εξαρτάται ως έναν βαθμό από τα «καύσιμα» που του παρέχουμε. Ορισμένες τροφές περιέχουν θρεπτικές ουσίες-όπλα για την άμυνα. Τα καλύτερα για να διατηρήσετε το σύστημά σας δυνατό είναι τα εξής:
Βιταμίνη D: Θεωρείται «η βασίλισσα» όσον αφορά στην τόνωση του οργανισμού, γιατί συμβάλλει ποικιλοτρόπως και αποτελεσματικότατα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει την ικανότητα να αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων και να επιταχύνει τον ρυθμό ωριμότητας των ανοσοποιητικών κυττάρων.
Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο εμπλέκεται στο 75% των ενζύμων του σώματος και είναι απαραίτητο για τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος και για την καύση των υδατανθράκων για ενέργεια αντί για την αποθήκευσή τους ως λίπος.
Ψευδάργυρος: Η έλλειψη ψευδαργύρου διαταράσσει τον έλεγχο της όρεξης και προκαλεί απώλεια της γεύσης και της όρεξης, ένας συνδυασμός που συχνά οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφών με έντονη γεύση.
Χρώμιο: Το χρώμιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και κατά συνέπεια του βάρους. Βοηθά να ενεργοποιηθεί η πρόσληψη της ινσουλίνης από τους υποδοχείς της. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το χρώμιο δημιουργεί μυϊκό ιστό, μειώνει το σωματικό λίπος και χαμηλώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης. Το χρώμιο μειώνει την επιθυμία για ζάχαρη και κατά συνέπεια την όρεξη για ανθυγιεινές τροφές.
[irp posts=”99032″ name=”Λάρισα: Πάνω από 400 περιστατικά ιώσεων και γρίπης στα νοσοκομεία της πόλης”]
Ω3 & Ω6 λιπαρά οξέα: Είναι ίσως τα μόνα συστατικά που αν και αποκαλούνται λιπαρά συμβάλλουν καθοριστικά στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και στην καύση θερμίδων, βοηθώντας κάθε άνθρωπο που ακολουθεί μια ειδική διατροφή να αναπτυχθεί σωματικά και νοητικά.
Συνένζυμο Q10: Είναι απαραίτητο για να μπορέσει το λίπος να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, μπορεί επίσης να απαιτείται σε μεγάλες δόσεις. Λειτουργεί σε συνεργασία με την καρνιτίνη και το χρώμιο για την κινητοποίηση του λίπους. Μια μελέτη έδειξε ότι παχύσαρκοι ασθενείς με ανεπαρκή επίπεδα CoQ10 είχαν σημαντική απώλεια βάρους όταν άρχισαν να παίρνουν αυτό το συστατικό (η δόση που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την έρευνα ήταν 100 mg τη μέρα).
Προβιοτικά: Τα «καλά βακτήρια» για τα οποία ακούμε τόσο πολλά τελευταία συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και στην προστασία του οργανισμού από τους εξωτερικούς εχθρούς. Τα βρίσκουμε ζωντανά στο γιαούρτι, στο ξινόγαλα και σε κάποια ενισχυμένα τρόφιμα (όπου προστίθενται από τη βιομηχανία). Η σημασία τους στην αύξηση της άμυνας γίνεται άμεσα κατανοητή αν αναλογιστούμε ότι το 70% του αμυντικού μας συστήματος εδρεύει στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Φλαβονοειδή: Έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι ουσίες, οι οποίες μοιάζουν με βιταμίνες, μειώνουν τον ρυθμό γήρανσης των αρτηριών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν το διαιτολόγιό σας είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή (περίπου 31 γρ. τη μέρα), τα αποτελέσματα στην τόνωση θα είναι εντυπωσιακά. Πώς θα το κατορθώσετε; Βάζοντας στην καθημερινότητά σας τη βρόμη, την ντομάτα, το μήλο, τα αποξηραμένα κράνα, τον χυμό σταφυλιών, το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
– Ζάχαρη και ανοσοποιητικό
Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι όσο ανεβαίνει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα μας, άλλο τόσο εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όλες οι μορφές επεξεργασμένης ζάχαρης έχουν αυτή την ιδιότητα, γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει η διατροφή σας να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα ζάχαρης, γλυκών, μπισκότων και αναψυκτικών.
– Άμυνα και στρες
Δεν είναι ακριβώς το άγχος που μας ανησυχεί, αφού όλοι το έχουμε, αλλά ο τρόπος που αντιδράμε σ’ αυτό. Όταν ο οργανισμός σας είναι «κουρδισμένος» σε κατάσταση άγχους στο γραφείο, τα πάει μια χαρά. Όταν όμως βγείτε από αυτήν την κατάσταση και θελήσετε να χαλαρώσετε, θα είστε αυτόματα πολύ πιο επιρρεπείς σε ποικίλες μολύνσεις. Μειώστε λοιπόν με όποιο τρόπο σάς ταιριάζει το άγχος, για να μη δοκιμάζεται ο οργανισμός σας λόγω των απότομων διακυμάνσεων. Γιόγκα, σάουνα, αναπνοές, μια βόλτα, ακόμη και μια αγκαλιά είναι ενέργειες και κινήσεις που προστατεύουν και κρατούν τον οργανισμό σας σε εσωτερική ισορροπία.
– Ύπνος για ενίσχυση
Φροντίστε να κοιμάστε καλά τις μέρες που νιώθετε πιο αδύναμοι και ευάλωτοι σε κρυολογήματα, καθώς έρευνες δείχνουν ότι ο σωστός και ξεκούραστος ύπνος κάνει θαύματα στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
– Πρόπολη
Οι εκπληκτικές της ιδιότητες, αν και γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια, μελετήθηκαν διεξοδικά την τελευταία εικοσαετία. Προλαμβάνει το κρυολόγημα λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει και συνιστάται για τον βήχα, τον πονόλαιμο, το συνάχι και τον πυρετό. Πάρτε τη σε σιρόπι ή καραμέλες ή χρησιμοποιήστε τη για πλύσεις με θαλασσινό νερό.
Κι επειδή δεν θα μπορούσα να μην σας δώσω κάτι νέο και μου αρέσει να βρίσκω και ό,τι πιο «φρέσκο» υπάρχει, ας κάνουμε μια εισαγωγή στο «Μανιτάρι το Μαγικό»: Πληθώρα μελετών καταλήγουν ότι τα συγκεκριμένα έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, λειτουργούν κατά της καταρροής και συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού. Πάρτε το σε συμπλήρωμα συνδυασμένο με βιταμίνη C και ψευδάργυρο, αφού συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας. Παρατηρήθηκε ότι το μανιτάρι εμφανίζει σημαντικές προστατευτικές για τον οργανισμό ιδιότητες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. Μάλιστα, ο Δρ. Παπαχαραλάμπους, αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης, συστήνει την ουσία αυτή σε συμπλήρωμα για αποτελεσματική αύξηση της άμυνας.