Σίγουρα τα βακτήρια του εντέρου, αυτοί οι τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που ζουν στο πεπτικό σου σύστημα, δεν αποτελούν την πιο ωραία σκέψη.
Κι όμως, την περασμένη δεκαετία, έγινε τόση έρευνα, που έφερε στο φως την μεγάλη σημασία των βακτηρίων του εντέρου, τόσο στην πέψη, το ανοσοποιητικό σύστημα, την αποθήκευση λίπους, ακόμα και στην υγεία της καρδιάς.
Έρευνες δείχνουν, πως η υγεία του εντέρου μπορεί να βοηθήσει ακόμα και σε παθήσεις του δέρματος, όπως η ακμή ή το έκζεμα αλλά και να σε βοηθήσει να έχει λιγότερο στρες.
Το ζητούμενο όπως σε όλα τα πράγματα, είναι και εδώ η ισορροπία. Θέλουμε δηλαδή, τα καλά βακτήρια, όπως οι λακτοβάκιλλοι να είναι σε αρμονία με τα κακά βακτήρια. Αν δεν υπάρχει αρμονία, ξεκινούν οι φλεγμονές, η αύξηση του λίπους και όλα τα αρνητικά.
Δυστυχώς, μπορείς να ελέγξεις μόνο τη διατροφή σου και όχι τους υπόλοιπους παράγονες που επηρεάζουν την υγεία του εντέρου, όπως το που μένεις, πως μεγάλωσες και με ποιο τρόπο ζωής ζεις τώρα. Εννοείται όμως, πως τη διατροφή που μπορείς να ελέγξεις, οφείλεις να το κάνεις. Υπάρχουν μάλιστα τροφές που πρέπει να ελαττώσεις για να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου.
1. Το κρέας και τα πουλερικά
Το κοινό κρέας που έχει τραφεί με αντιβιοτικά, μπορεί να σε έκθεση σε έξτρα αντιβιοτικά που καταστρέφουν και τα κακά και τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Κι ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιτρέπει την χρήση συγκεκριμένων αντιβιοτικών φαρμάκων στα ζώα για λόγους υγείας, η ανησυχία του επιστημονικού κόσμου πηγάζει από τα φάρμακα που δίνονται για την αύξηση του βάρους των ζώων.
Ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγεις τα φάρμακα στο κρέας ζώων είναι να απολαμβάνεις και το κρέας σου βιολογικό. Είναι μεν πιο ακριβό αλλά στο πλαίσιο μας σωστής διατροφής, πλούσιας σε λαχανικά και όσπρια, δεν θα καταλάβεις τη διαφορά στο πορτοφόλι σου. Ακόμα, αν έχεις παππού στο χωριό, ζήτα του αυγά, πουλερικά και κρέας που είναι σίγουρα θρεμμένο με σωστές τροφές. Στις ετικέτες των έτοιμων κρεάτων, αναζήτησε την φράση “χωρίς αντιβιοτικά, χρίς ορμόνες”.
2. Τα τεχνητά γλυκαντικά
Αν είσαι λάτρης των τεχνητών γλυκαντικών, η έρευνα δείχνει πως η σουκραλόζη, βασικών συστατικών των υποκατάστατων της ζάχαρης, μπορεί να βλάψει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Σε μικρή έρευνα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τεχνητά γλυκαντικά, ανέπτυξαν άμεσα δυσανεξία στη γλυκόζη, το πρώτο στάδιο του διαβήτη.
Γενικά, θυμήσου, πως τα κακά βακτήρια του εντέρου, τρέφονται από τη ζάχαρη, οπότε βρες ακόμα και τα κρυμμένα σάκχαρα και βγάλτα από τη διατροφή σου.
3. Γενετικά τροποποιημένη σόγια
Πρόσεξε πολύ τα προϊόντα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένη σόγια, μιας και στις ΗΠΑ το 94% των φασολιών σόγιας, είναι γενετικά τροποποιημένα. Τέτοια προϊόντα και φυτικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την πέψη και έχει συνδεθεί με φούσκωμα και αέρια.