Η Σύνοδος Κορυφής ετοιμάζει ξεκάθαρο ανακοινωθέν για τις προκλήσεις του Ερντογάν. Τις τουρκικές προκλήσεις και την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που θα αρχίσει την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα θα συζητηθεί και στο δείπνο των ηγετών, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απέστειλε σχετική επιστολή – πρόσκληση στους ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως αναφέρουν απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, εκτός από τη στήριξη που θα εκφράσει η ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο θα υπάρξει και ρητή αναφορά που θα επισημαίνει ότι η «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης δεν δύναται να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτες χώρες.

Ενδεικτικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, κατά την ομιλία του στην ιταλική βουλή.

«Το θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν ήδη τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του περασμένου Ιουνίου και Οκτωβρίου, (αλλά και οι σύνοδοι του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2018), επανέρχεται στο προσκήνιο -και όχι μόνο λόγω του ότι η Άγκυρα παρεμβάλλεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ιταλία συνεχίζει, φυσικά, να συναινεί με την ευρωπαϊκή στήριξη της Κύπρου – και ως συνέπεια των δυο μνημονίων που, όπως γνωρίζουμε, υπεγράφησαν από την Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στους τομείς της ασφάλειας και της οριοθέτησης των αντίστοιχων ΑΟΖ, τις περασμένες ημέρες. Είναι σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες μέλη της Ένωσης που βρέχονται από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αναφορά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο Κόντε.

«Είναι άλλο τόσο σημαντικό τα προαναφερθέντα μηνύματα να μη μετατραπούν σε μια συναίνεση για την επιβράδυνση της διαδικασίας σταθεροποίησης της Λιβύης και σε μια απεριόριστη αναβολή της Συνόδου του Βερολίνου, η οποία χαίρει της στήριξης της Ιταλίας» προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εξερχόμενος του πρόσφατου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπου προετοίμασε το έδαφος για την παρέμβαση του πρωθυπουργού, είχε προαναγγείλει ότι το θέμα της Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης βρίσκεται στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 Δεκεμβρίου.