: Ανεβαίνει το γεωπολιτικό «θερμόμετρο» στην περιοχή μας, με την Άγκυρα να προχωρά σε νέο μπαράζ προκλήσεων απέναντι στην Κύπρο αλλά και τη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ άφησε αιχμές απέναντι στην Ελλάδα, τόσο για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών όσο και για το κάψιμο τουρκικής σημαίας σε πορεία της Χρυσής Αυγής.

«Δύο Έλληνες στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορα πριν κάποιες ημέρες, η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για σοβαρό διπλωματικό θέμα για να μεταφέρεται στην Ε.Ε.

Εξαπέλυσε δε, «βολές» εναντίον της Αθήνας λέγοντας ότι έχει γίνει πλέον συνήθεια να «μεταφέρεται στην Ε.Ε. όποιο θέμα σχετίζεται με την Τουρκία και να ζητούν τη στήριξή της».

Το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές της Αδριανούπολης, δεν είναι το μοναδικό σημείο αντιπαράθεσης της Τουρκίας με την Ελλάδα.

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «προέτρεψε» την Τετάρτη τον Προκόπη Παυλόπουλο να «σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο και τα σύνορα της Τουρκίας».

«Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να απέχει από μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναγκαία ένταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που έστειλε σαφές μήνυμα σε όλους όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών και των νησίδων της Δωδεκανήσου.

Αναφερόμενος ειδικά στη γειτονική χώρα, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, γι’ αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει όμως ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάννης, των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία».

Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα προχώρησε και στην έκδοση NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Εύβοιας για το διάστημα για το διάστημα 7, 8, 25-27, 28, 29 Μαρτίου και για τις 2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30 Απριλίου.

– Απάντηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Γιλντιρίμ: Στηρίζουμε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, για τις κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στηρίζοντας το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ΗΠΑ σχολιάζουν τις νέες απειλές που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει»: οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε.

– Εφάπαξ ενίσχυση 1000 ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας σε πρώην εργαζόμενους

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους χιλίων ευρώ ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε χιλιάδες άνεργους και εργαζόμενους σε επίσχεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χορήγηση της ενίσχυσης είχε ανασταλεί την περίοδο 2012-2014, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση ενέκρινε μόνο ένα σχετικό αίτημα σωματείου.

H Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε 12 νέες αποφάσεις για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους χιλίων ευρώ σε 1.592 ανέργους πρώην εργαζόμενους και εργαζόμενους σε επίσχεση, των εξής επιχειρήσεων:

«Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Ανώνυμη Εταιρεία» σε 520 άτομα

«SHELMAN (ΣΕΛΜΑΝ) Α.Ε.» σε 391 άτομα

«Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (Δ.Ο.Λ.) Α.Ε.» και των θυγατρικών της: «ΔΟΛ DIGITAL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» & «HEARST ΔΟΛ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» σε 326 άτομα

«ΕΥΡΩΠΗ Πρακτορείο Διανομής Τύπου Α.Ε.» σε 101 άτομα

«ΧΟΝΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» σε 91 άτομα

«ΕΞΠΡΕΣ – Δ.ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» σε 40 άτομα

«ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ Α.Ε.» σε 40 άτομα

«Ραδιοφωνικές επιχειρήσεις ΒΗΜΑ FM Α.Ε.» σε 29 άτομα

«ΕΔΗΚΑ Α.Ε.» σε 25 άτομα

«ΕΥΒΟΙΑ MARKET ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ» σε 13 άτομα

«METROPOLIS Α.Ε.Ε.», «ΠΑΝΔΩΡΑ Α.Ε.», «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ ΕΠΕ», «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ ΕΠΕ» (Όμιλος ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ) σε 11 άτομα

«ΙΜΑΚΟ ΜΗΝΤΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» σε 5 άτομα

– «Νάρκη» στα θεμέλια του νόμου Κατρούγκαλου

Νάρκη στα θεμέλια του νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο ψαλιδίστηκαν οι συντάξεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Μισθοδικείου για τις περικοπές των λειτουργών της Θέμιδας.

Ο νέος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήρθε με την απόφαση του Μισθοδικείου, με βάση την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, επαναφέροντας τον πήχη των αποδοχών των λειτουργών της Θέμιδας στα επίπεδα του έτους 2012.

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στο μονοπάτι που κινήθηκε το Μισθοδικείο, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των δικαστών, ενδεχομένως να κινηθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου έχουν συζητηθεί ανάλογες προσφυγές που αφορούν τον νόμο Κατρούγκαλου και αναμένεται η κρίση των ανώτατων δικαστών.

Οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί που επέλεξαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, θεσμό που και οι ίδιοι επί δεκαετίες υπηρέτησαν, προσκόμισαν συγκεκριμένα στοιχεία καταδεικνύοντας ότι οι περικοπές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια φτάνουν συνολικά στο 74%, ενώ μόνο αυτές που έγιναν κατ’ επιταγή του Νόμου 4387/2016 ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 40%.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλούνται τη μηνιαία σύνταξη των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, η οποία μειώθηκε μετά το μαχαίρι που μπήκε με διαδοχικούς μνημονιακούς νόμους και το καθαρό ποσό κυμαίνεται (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας) από 1.450 έως 1.675 ευρώ. Επιπλέον, υποστήριξαν ότι το όλο νομοθετικό πλέγμα (Νόμοι 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012 και 4387/2016) που περιέκοψε τις συντάξεις τους είναι αντίθετο σε σειρά συγκεκριμένων συνταγματικών διατάξεων.

– Στα 31,3 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές

Στον προθάλαμο των κατασχέσεων βρίσκονται ήδη 709.585 οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για περισσότερους από έναν στους δύο που χρωστούν στα Ταμεία, οι οποίοι κατά το 2017 έλαβαν ειδοποίηση – τελεσίγραφο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή με δεσμεύσεις και κατασχέσεις καταθέσεων και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων.

Το επόμενο βήμα θα είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων που αρχίζουν από 1η Μαΐου 2018. Ενδεικτική για τις προθέσεις του ΕΦΚΑ σχετικά με την είσπραξη των οφειλών είναι η έκρηξη που σημειώθηκε το 2017 στον αριθμό των ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις που έστειλε το ΚΕΑΟ.

Από 47.612 ειδοποιήσεις που είχαν σταλεί το 2016, πέρυσι εκτοξεύτηκαν στις 709.585, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται κάθε μήνα, καθώς προστίθενται στα αρχεία του ΚΕΑΟ νέοι οφειλέτες.

Στο τέλος του 2017 περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και μικρομεσαίοι είχαν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ το σύνολο των οφειλών αυτών κατέρριψε ακόμη ένα ρεκόρ, φθάνοντας στα 31,3 δισ. ευρώ, ποσό που είναι διπλάσιο σε σχέση με το 2015, γράφει το cnn.gr.

– Πότε θα κλείσουν οι μπάρες σε όλους τους σταθμούς του μετρό

Στην τελική ευθεία μπήκε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Η αρχή έγινε την Κυριακή, από το σταθμό του Συντάγματος, ενώ μέχρι τις 15 Μαρτίου αναμένεται να κλείσουν σταδιακά όλες οι μπάρες του μετρό και του ηλεκτρικού.

Σημειώνεται ότι η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαρτίου. Από τις 5 έως τις 10 Μαρτίου και από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου το κλείσιμο των πυλών θα διεξαχθεί σε ώρες μη αιχμής (δηλαδή εκτός 6:00-10:00 και 15:00-19:00).

Οι σταθμοί «Ανθούπολη», «Περιστέρι», «Σεπόλια», «Ηλιούπολη», «Άλιμος», «Αργυρούπολη», «Ελληνικό», «Αγ. Μαρίνα», «Κεραμεικός», «Χολαργός», «Νομισματοκοπείο», «Αγ. Παρασκευή», «Χαλάνδρι», «Ταύρος» και «Μαρούσι» θα κλείσουν στις 11 Μαρτίου (η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοικτή).

– Στους σταθμούς «Αγ. Αντώνιος», «Αγ. Δημήτριος», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας» και «Δ. Πλακεντίας» οι πύλες έχουν ήδη κλείσει (η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοιχτή).

Στις 15 Μαρτίου θα υλοποιηθεί το κλείσιμο όλων των πυλών των προαναφερθέντων σταθμών.