ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ: Έναν… ιδιότυπο τηλεφωνικό διάλογο με τον Τούρκο ομόλογό του είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπό το βάρος του τραγικού χαμού του σμηναγού Μπαλταδώρου από την πτώση του μοιραίου Mirage στο Αιγαίο.

Έπειτα από 42 ημέρες ομηρίας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης και με αλλεπάλληλες διακυμάνσεις στις εδώ και καιρό τεταμένες σχέσεις Αθήνας- Άγκυρας, άνοιξε ο δίαυλος επικοινωνίας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Το παρασκήνιο της συνομιλίας υπήρξε πλούσιο. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπιναλί Γιλιντιρίμ μίλησαν περί τα 20 λεπτά. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετέφερε στον κ.Τσίπρα τα συλλυπητήριά του και ο Ελληνας πρωθυπουργός στάθηκε στο τραγικό συμβάν, λέγοντας ότι δεν πρέπει να χάνονται άνθρωποι στο Αιγαίο. Με τη συζήτηση να συνεχίζεται, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει απο ‘δω και στο εξής να προωθήσουν μια θετική ατζέντα. Και αμέσως μετά οι δυο άντρες πέρασαν στο…παρασύνθημα.

Όσα είπαν για τους «δύο»

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Γιλντιρίμ ότι «πρέπει να επιλύσουμε τα ανοιχτά ζητήματα», εννοώντας προφανώς το θέμα των «δύο». Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τον ενημέρωσε ότι το προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται η έρευνα των δικαστικών αρχών.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει πάντως ο χρονικός ορίζοντας της επιστροφής τους, αν συνυπολογίσει κανείς οτι ασκήθηκαν πιέσεις και από τους Ευρωπαίους που όμως δεν έπιασαν τόπο.

Ενδιαφέρον έχει ακόμη το γεγονός ότι ζητήθηκε από την Αθήνα να συνδράμει στη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν, καθώς η Τουρκική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους υποστηρικτές του Γκιουλέν που έχει καταφύγει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως «εγκέφαλος» του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016.

Στις 17 Απριλίου η υπόθεση στην ευρωβουλή

Εντωμεταξύ, η παρατεινόμενη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την επόμενη Τρίτη 17 Απριλίου.

Εκτός από το θέμα των «δύο», ανησυχία υπάρχει για την συνεχή κράτηση και άλλων πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία και για το λόγο αυτό ενεργοποιούνται όλα τα διπλωματικά μέσα για να ασκηθούν πιέσεις και να επιταχυνθούν οι νομικές διαδικασίες για την απελευθέρωσή τους.