: Η Βουλή καλείται να διασφαλίσει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου που ζει στη χώρα στον αυτοπροσδιορισμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός , μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πράξη πολιτικής γενναιότητας», καθώς όπως είπε, «γίναμε κοινωνοί πιέσεων που επιχειρούν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι καμία παράδοση, θρησκεία ή οικογένεια δεν μπορεί να επιτάσσει να μένουν άνθρωποι στο περιθώριο.

«Όλοι σκεφτήκαμε το πρόβλημα σκοντάφτοντας πολλές φορές σε ανθρώπινες τραγωδίες», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:   Παπαχριστόπουλος: "Οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν την αλλαγή φύλου στα 15"

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Στην απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να μεταβάλλεται χωρίς δημοσιότητα και κάτω από άκρα μυστικότητα το φύλο διεμφυλικών προσώπων, ακόμη και ανηλίκων 15 ετών και άνω, στοχεύει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, η ψηφοφορία του οποίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Βουλή σε λίγη ώρα.

Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου, τιτλοφορείται «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» και αποτελείται από συνολικά επτά άρθρα.

Βασική αλλαγή, αλλά όχι μοναδική, είναι το γεγονός ότι με το επίμαχο νομoθέτημα η διόρθωση φύλου δεν απαιτείται να γίνεται εντός δικαστικής αίθουσας. Αντίθετα, προβλέπεται η διαδικασία να λαμβάνει χώρα σε γραφείο, χωρίς τη δημοσιότητα που θα είχε μια ανοιχτή συνεδρίαση στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία.

Από 15 ετών
Αν και αρχικά το νομοθέτημα αφορούσε σε ενήλικα διεμφυλικά άτομα, τελικά λίγες ημέρες μετά την κατάθεσή του, σε μια έντονη συνεδρίαση στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής αποφάσισε να προχωρήσει σε μία αλλαγή. Ετσι, πλέον υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και από ανηλίκους από 15 ετών, υπό τρεις προϋποθέσεις: η αλλαγή να είναι βούλησή τους, να υπάρχει συγκατάθεση των γονέων τους και να κατατεθεί και γνωμοδότηση ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί όλα τα στάδια των υποθέσεων αυτών.