, Συντάξεις στρατιωτικών, ΕΦΚΑ ΠΛΗΡΩΜΗ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Ποιες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση για τις συντάξεις. Ευνοημένοι και χαμένοι από τα αναδρομικά που προκύπτουν από το ΣτΕ. Όλα τα .

-Τρεις μεγάλες αλλαγές έρχονται σε συντάξεις και εισφορές με το νέο ασφαλιστικό, αγγίζοντας πάνω από τρία εκατομμύρια ασφαλισμένους και .

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε ομιλία του στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ ανέφερε ότι από την 1η Ιουνίου 2020 θα πραγματοποιηθεί μία δομική και μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Ανέφερε, δε, ότι το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ -Το ασφαλιστικό

Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης των συντάξεων, την αύξηση των επικουρικών και την αποσύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών άπω το εισόδημα.

Μεταξύ αυτών τονίζεται ότι έρχονται αναδρομικές αυξήσεις από 20% ως 25% το νέο έτος για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ, που είχαν και τις μεγαλύτερες περικοπές από τον ΣΥΡΙΖΑ – νόμος Κατρούγκαλου – καθώς και οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Την ημερομηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος – εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2020 – θα γίνει από το ΕΤΕΑΕΠ η τρέχουσα καταβολή των νέων αυξημένων επικουρικών και θα ακολουθήσει η αναδρομική καταβολή – από 4/10/2019 – χωρίς να απαιτείται η προσφυγή σε δικηγόρους και αγωγές.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ -Oι αλλαγές

Το μπαίνει και σε τροχιά αλλαγών, που θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου και θα αναπροσαρμόσουν από το 2020 βασικά συστατικά του, όπως:

Τα ποσοστά αναπλήρωσης: Από την στιγμή που κρίθηκαν από το ΣτΕ αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, που καθορίζουν το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης, θα υπάρξουν αλλαγές που θα ευνοήσουν τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα ορίσει ο νέος νόμος, θα προβλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις εκείνων που αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης, καθώς ήταν οι πλέον αδικημένοι του σημερινού καθεστώτος, που προέβλεπε ανταποδοτικότητα 42,80% για 40 χρόνια ασφάλισης. Ειδικοί προβλέπουν πως το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50%.

– Οι εισφορές των μη μισθωτών: Το υπουργείο μελετά να καθιερώσει ένα νέο σύστημα εισφορών των μη μισθωτών, το οποίο θα είναι αποσυνδεδεμένο από το δηλωθέν στην Εφορία εισόδημα.

Το σύστημα αυτό θα αφορά 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και θα βασιστεί πάνω στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την εισφοροδότηση του ασφαλιστικού με το 20% των αποδοχών των ελευθέρων επαγγελματιών.

– Το εύρος των διεκδικούμενων αναδρομικών. Το 10μηνο που μεσολαβεί μεταξύ της δημοσίευσης της προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ (Ιούλιος 2015) και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), είναι η πλέον πιθανή περίοδος για δικαίωση και καταβολές αναδρομικών σε δόσεις, αναφέρει το In.gr.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΦΚΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Οι προσωρινές Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα τις καταβάλλει την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) τις καταβάλλει την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις του τελευταίου μήνα του χρόνου την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) έκανε γνωστό πως προχώρησε σε πληρωμές περίπου 1,1 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 1-4/11 πληρώθηκαν 205 αγρότες για ενισχύσεις, ανειλημμένες υποχρεώσεις και διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Αλλάζει ο ΕΦΚΑ – Οι νέες ψηφιακές συντάξεις – Πληρωμή συντάξεων

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ : Οδηγός για τις συντάξεις

Είδηση-βόμβα για τις συντάξεις : Αυξήσεις 30% σε 750.000 επικουρικές και κύριες συντάξεις