Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στέλνει το δικό του μήνυμα για την μαύρη αυτή σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σημειώνεται, ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για τον οριστικό αφανισμό του ελληνικού πληθυσμού σε ολόκληρο τον Πόντο με το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους». Οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί να φθάνουν τις 353.000.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκπροσώπους του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ερευνητικών φορέων που εστιάζουν στον Ποντιακό Ελληνισμό, είχε ο πρωθυπουργός το Σάββατο (18/05).

Ο Αλέξης Τσίπρας κρατά μια ποντιακή λύρα που του δώρισαν -Φωτογραφία: Twitter
Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρα μέσα από το προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έστειλε το δικό του μήνυμα με αφορμή τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έγραψε: «Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης για το σύνολο του Ελληνισμού. Έχουμε καθήκον να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και να μετατρέπουμε τη γνώση της Ιστορίας σε δύναμη για το μέλλον».

Το δικό του μήνυμα είχε στείλει χθες (18/05) και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Μητσοτάκης για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Το δικό του μήνυμα, μέσω twitter, έστειλε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από την τελική φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας και ένα βαθύ τραύμα στη συλλογική μας μνήμη» αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Οπως τονίζει, «350.000 Πόντιοι αδερφοί μας υπήρξαν θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, μέσω μαζικών εκτελέσεων, βίαιων εκτοπισμών και ανείπωτων αγριοτήτων. Πρόκειται για ένα από τα φρικτά εγκλήματα του περασμένου αιώνα, για το οποίο δεν έχει ακόμα αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση. Όχι για να αναμοχλεύσουμε ιστορικά πάθη, αλλά ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της περιόδου εκείνης. Αλλά και γιατί η ανάδειξη και αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, είναι τελικά η βάση για την οικοδόμηση σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας» υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, δεσμεύεται ότι η ΝΔ «θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε συνεργασία με τις ποντιακές οργανώσεις, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα. Γιατί το θέμα είναι πάνω από όλα εθνικό και αφορά ένα από τα πιο ξεχωριστά κομμάτια του Ελληνισμού, τους Ποντίους αδερφούς μας».

Αλλαξε λογότυπο η ΝΔ
Εκτός από το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ προχώρησε και στην αλλαγή του σήματός της με αφορμή τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων. Μάλιστα, στο twitter, όπου και δημοσίευσε το σήμα της, έγραψε χαρακτηριστικά: «Αροθυμώ σε».

Μήνυμα Αντώνη Σαμαρά για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

«Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και υπενθυμίζουμε συνεχώς: ποτέ ξανά Γενοκτονία! Οφείλουμε να θυμόμαστε για να μη το ξαναζήσουμε. Το οφείλουμε στους προγόνους μας. Αλλά και στα παιδιά μας. Η Μνήμη είναι υπαρξιακό δικαίωμα. Και η διαρκής Υπόμνηση είναι υπέρτατο Χρέος!» τονίζει σε μήνυμά του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Κατερίνα Μάρκου για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε ως προτεραιότητα της η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, η κ. Μάρκου κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να απολογηθεί. «Δεν μπορεί η Τουρκία σήμερα να θέλει να θεωρείται υπό ένταξη χώρα της ΕΕ και την ίδια στιγμή να μην αναγνωρίζει τα εγκλήματα που έχει κάνει ενάντια στους Έλληνες του Πόντου και τους Αρμένιους 100 χρόνια πριν» τόνισε.

Η κ. Μάρκου χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 4 χώρες έχουν αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, σημειώνοντας ότι «είναι ενδεικτικό της χαλαρότητας και της αδιαφορίας που επικρατεί για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Δείχνει το έλλειμμα εκπροσώπησης και στρατηγικού σχεδιασμού που έχουμε ως Ελλάδα για τα εθνικά μας θέματα».

«Εφόσον εκλεγώ, θα θέσω ως πρωταρχική μου προτεραιότητα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε.

ΑΝΕΛ: Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τώρα
«353.000 ψυχές Ελλήνων του Πόντου ζητούν δικαίωση! 100 χρόνια πέρασαν από την αποτρόπαια κι απάνθρωπη πράξη της Γενοκτονίας. 100 χρόνια, που μας όπλισαν με περισσότερη δύναμη για την αναγνώριση της γενοκτονικής δολοφονίας των Ελλήνων αδελφών μας. Κι όμως υπάρχουν κι εκείνοι, που ξεχνούν. Υπάρχουν κι εκείνοι, που αφήνουν κενά τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου την πιο κρίσιμη ώρα. Την ώρα της ψηφοφορίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Μαυραγάνης.

«Παρόλα αυτά είμαστε βέβαιοι. Έστω κι ένας από εμάς, που επιζητούμε τη δικαίωση, φθάνει για να πετύχει το ποθούμενο. Γιατί βλέπετε δεν είμαστε μόνοι. Είναι κι εκείνες οι Ποντιακές Ψυχές, που συνεχώς φωνάζουν στη συλλογική συνείδησή μας μία φράση: Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα!» καταλήγει στη δήλωσή του ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Ενωση Κεντρώων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σχολιάζει με ανακοίνωσή του η Ένωση Κεντρώων.

«Εκατό χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Άσβεστη παραμένει η μνήμη, αλλά και η προσπάθεια για αναγνώριση από την τουρκική κυβέρνηση. Υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία για τον αγώνα, γιατί μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι 353 χιλιάδες ψυχές που χάθηκα. Ας είμαστε όλοι άξιοι συνεχιστές. Η Ένωση Κεντρώων υποκλίνεται στην ιστορία και στις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα
Αναφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έκανε και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

«Την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμάμε σήμερα και δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας. «Και μαζί με το λαό και τη νεολαία της πόλης, να υψώσουμε φραγμό και να καταδικάσουμε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αλλά και κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης από επιτήδειους αστούς δημαγωγούς και εκπροσώπους των αστικών πολιτικών κομμάτων, που αξιοποιούν για ψηφοθηρικούς λόγους το κάλπικο ενδιαφέρον τους για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη Γενοκτονία» πρόσθεσε.

«Οι Πόντιοι λένε: «Στόματα πασσέα φαϊα αχαράτσοτα» που πάει να πει, «όπου ακούς παχιά λόγια, να περιμένεις φαγητό άνοστο»», κατέληξε.