Στο διαγωνισμό για τις αναφέρεται δημοσίευμα της ιστοσελίδας neweurope.eu με τίτλο «Βρίκεται ο κοντά σε μια στην Ελλαδα;»

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, το ζήτημα της απόκτησης τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα μέσω δημοπρασίας προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα έχει μετατραπεί σε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα όπου τα πάντα είναι πολιτικά: από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν φοράει γραβάτα μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μέχρι σήμερα, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν μέσα από επεκτάσεις προσωρινών αδειών που είχαν δώσει οι κυβερνήσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Πριν τον ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης πριν από επτά χρόνια, οι περισσότεροι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ήταν επικερδείς. Επιπρόσθετα, πλήρωναν σειρά φόρων.

Είναι αλήθεια πως από τα τέλη του 1980, καμία κυβέρνηση δεν προσπάθησε να ρυθμίσει την αγορά δια της έκδοσης μόνιμων αδειών, καθώς όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν να συνεχίσουν να εισπράττουν τους φόρους που κατέβαλαν οι καναλάρχες αλλά και να τους διατηρούν σε μια «πολιτική ομηρία». Έτσι, τους άφηνα να εκπέμπουν με ετήσιες άδειες τις οποίες περνούσαν «νύχτα» από το Κοινοβούλιο με τροπολογίες, σημειώνει το new europe και προσθέτει:

Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να ρυθμίσει το «διεφθαρμένο τηλεοπτικό τοπίο». Ο υπουργός Επικρατείας δεν προχώρησε αμέσως σε μια τέτοια κίνηση. Το σχέδιο ήταν εκεί, και πράγματι τα κέρδη από την από τη διαδικασία χορήγησης αδειών είχαν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2016.

Μαζί με τα επιπρόσθετα κέρδη, η κυβέρνηση θεώρησε ότι θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία και να περιορίσει τον αριθμό των αδειών σε πολιτικά διαχειρίσιμο επίπεδο. Με έναν ανορθόδοξο τρόπο, αποφάσισε να χορηγήσει τέσσερις άδειες. Ο αριθμητικός περιορισμός των αδειών ήταν ενάντια στον πλουραλισμό που διακηρύσσουν στο συγκεκριμένο πεδίο τόσο οι ευρωπαϊκές συνθήκες όσο και το ελληνικό σύνταγμα. Περιορισμός στον αριθμό των αδειών δεν υπάρχει σε κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ρωσικός σύνδεσμος

Από τους παλαιούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο ΣΚΑΙ και ο ΑΝΤ1 κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια, ενώ στους υπερθεματιστές συμπεριλαμβάνεται ένας εφοπλιστής που επίσης ελέγχει ένα από τα τρία μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά σωματεία της χώρας και ένας εργολάβος που όπως λένε οι φήμες διαπραγματεύεται να πουλήσει την άδεια σε έναν ελληνορώσο, ιδιοκτήτη μιας άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος με τη σειρά του διατηρεί -σύμφωνα με πληροφορίες- σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να είναι κοντά στη Ρωσία. Το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων «αδελφοποιήθηκε» με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ενώ η Ρωσία υπήρξε τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ.

Ακόμη, οι ρώσοι έχουν μεγάλη πρόσβαση στην Ελλάδα, διατηρώντας σχέσεις και με το Μοναστήρι του Αγίου Όρος, το οποίο επισκέπτεται συχνά ο Β. Πούτιν.

Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να απαντήσει σε ζητήματα που αφορούν το ψηφιακό φάσμα και τα οποία έθεσε σε επιστολή του στις 16 Ιουνίου ο αρμόδιος Επίτροπος Γ. Έτινγκερ.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει επαρκώς σε ανησυχίες που αφορούν το ότι το ΕΣΡ παρακάμφθηκε από τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει αυτή τη στιγμή μια προσφυγή από την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) την οποία η Κομισιόν επιμένει ότι εξετάζει. Προς το παρόν η Κομισιόν αναμένει την απόφαση του ΣτΕ και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να παρέμβει, σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα του new europe.